Αρχική Σελίδα   Links   Επικοινωνία

Σύλλογος   Εκδηλώσεις   Καταδύσεις   Ημερολόγιο   Αίτηση μέλους   English

Σύλλογος

O σύλλογος ιδρύθηκε το 1994 από Χανιώτες φίλους της θάλασσας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Σκοπός του συλλόγου μας είναι η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης για τον σεβασμό και την προστασία του υγρού περιβάλλοντος, αλλά και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.
Η δραστηριότητα του συλλόγου παρουσιάζετε μέσα από διαλέξεις, συζητήσεις, προβολές ταινιών και slides, εκδρομές, δημοσιεύσεις, προκηρύξεις διαγωνισμών και βραβείων αλλά και με την συνεργασία των τοπικών φορέων.
Ο σύλλογος έχει σήμερα 150 μέλη, που οι περισσότεροι από αυτούς είναι πτυχιούχοι δύτες και έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ:

Ο σύλλογος ξεκίνησε την δράση του κάνοντας συμβολικούς καθαρισμούς σε όλα τα λιμάνια της Κρήτης περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι καθαρές θάλασσες είναι υπόθεση όλων μας.

Εκτός από τους καθαρισμούς όμως συμμετείχε και συμμετέχει εφόσον του ζητηθεί σε αποστολές για ανεύρεση αγνοουμένων, και σε αποστολές αποκλεισμένων νησιών.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου ξεκίνησε η μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την καταστροφή που προκαλεί ο δυναμίτης στις θάλασσες μας, εμπλουτίζοντας τις θάλασσες των περιοχών που επισκεφθήκαμε με γόνο σε μια προσπάθεια τόνωσης του θαλασσιού οικοσυστήματος που είχε επιβαρυνθεί από την αλόγιστη χρήση της δυναμίτιδας.

Φωτογραφίσαμε και καταγγείλαμε την ρύπανση και την οικολογική καταστροφή που προκαλείται στις ακτές αλλά και στον βυθό ανατολικά των Χανίων από τις βολές του πεδίου βολής Κρήτης.
Για πρώτη φορά ξεκινήσαμε πρόγραμμα σε συνεργασία με το πολυτεχνείο Κρήτης εξάμηνης μέτρησης και ανάλυσης δειγμάτων νερού και ιζήματος από τον βυθό της ευρύτερης περιοχής του Κουμπελι Ακρωτηρίου για να διαπιστωθεί αν ρυπαίνει και σε τι βαθμό ο βιολογικός των Χανίων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Επισκεφθήκαμε και ενημερώσαμε τα περισσότερα σχολεία της πόλης μας για τις δραστηριότητες του συλλόγου γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένα σε θέματα περιβάλλοντος.

Δώσαμε μεγάλη σημασία στις φυσικές ομορφιές αλλά και στη ιστορία του τόπου μας.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας και με την συμπαράσταση του δήμου Σούδας και την βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε η εξερεύνηση για ναυάγια του β' παγκοσμίου πολέμου στο λιμάνι της Σούδας, δίνοντας στην δημοσιότητα μοναδικές εικόνες από βυθισμένα πλοία της εποχής εκείνης.

Στην συνέχεια αξιοποιήσαμε πληροφορίες και εντοπίσαμε μετά από πολλές προσπάθειας ένα πολεμικό Γερμανικό αεροπλάνο του β' παγκοσμίου πολέμου τύπου Messerschmitt που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει προς πάσα κατεύθυνση.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την συμμετοχή του συλλόγου στην εξερεύνηση του μοναδικού υποθαλάσσιου σπηλαίου των ελεφάντων που έφερε στο φως συγκλονιστικά παλαιολιθικά ευρήματα και που ο σύλλογος σε συνεργασία με τον δήμο Βάμου παρουσίασαν στα νεώρια των Χανίων.
Καταγγείλαμε στέλνοντας επιστολή στον αρμόδιο υπουργό αλλά και στις τοπικές αρχές την υπεραλίευση και των αφανισμό θαλάσσιων ειδών όπως του αχινού και την ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας αυτών.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και με την βοήθεια όλων των φίλων πιστεύουμε να γίνει εφικτό αυτό που για εμάς είναι ο στόχος "ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ".