Αρχική Σελίδα   Links   Επικοινωνία

Σύλλογος   Εκδηλώσεις   Καταδύσεις   Ημερολόγιο   Αίτηση μέλους   English

Ημερολόγιο

24/10/2015
Η δημιουργία ενός αλιευτικού καταφυγίου στην Παλαιόχωρα- του πρώτου στην Κρήτη- με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αύξηση του πληθυσμού των ψαριών συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προχθές με τη συμμετοχή των “Φίλων του Βυθού” των Ερασιτεχνών αλλά και των Επαγγελματιών Αλιέων στην περιοχή καθώς και της Δημοτικής αρχής.
Η  ενημερωτική συνάντηση έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” που από το 1994 καταβάλλει προσπάθειες στα Χανιά με στόχο την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης για τον σεβασμό και την προστασία του υγρού περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” Χάρης Καραβαράκης επεσήμανε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή της Παλαιόχωρας καθώς έχει παρατηρηθεί ότι με την υπεραλίευση έχουν περιοριστεί κατά πολύ τα αλιεύματα.
Μάλιστα ήδη έπειτα από σχετική έρευνα, έχουν επιλεχθεί 2-3 συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές ως πιθανοί τόποι που πιθανόν εκεί θα μπορούσε να αναπτυχθεί το αλιευτικό καταφύγιο.
«Νομίζω ότι είναι μια προσπάθεια που δειλά- δειλά καταδεικνύει την ανάγκη να δημιουργηθούν και άλλοι τέτοιου είδους χώροι (αλιευτικά καταφύγια) όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Μια περιοχή που δείχνει σεβασμό στην θαλάσσα και στο περιβάλλον αποτελεί καλό παράδειγμα και πιστεύω ότι εκτιμάταιι και από τους επισκέπτες της» ανέφερε ο πρόεδρος των “Φίλων του Βυθού”.
Στην παρούσα φάση θα ενημερωθούν τα μέλη των Συλλόγων Ερασιτεχνών αλλά και των Επαγγελματιών Αλιέων στην περιοχή. Σε περίπτωση που υπάρχει συναίνεση για το εγχείρημα, εξετάζεται η διαξαγωγή μιας ημερίδας με ομιλητές καθηγητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης, ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ κ.ά.
Θετικός για το εγχείρημα φάνηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Ερασιτεχνών Αλιέων Παλαιόχωρας Σταύρος Αλυγιζάκης ο οποίος ανέφερε ότι «εμείς την πρόταση τη βλέπουμε πάρα πολύ θετικά. Εξάλλου μέλημα του Συλλόγου μας είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο μας ενδιαφέρει η δημιουργία ενός τέτοιου θαλάσσιου πάρκου που θα έχει ως σκοπό να προστατεύσει ορισμένα είδη πριν εξαφανιστούν και θα εμπλουτίσει τα αλιεύματα της θάλασσας. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν και τα μέλη άλλων Συλλόγων Αλιέων προκειμένου σε μια δεύτερη φάση να καταλήξουμε στο πώς μπορεί να δημιουργηθεί αυτό».

Επιστροφή