Αρχική Σελίδα   Links   Επικοινωνία

Σύλλογος   Εκδηλώσεις   Καταδύσεις   Ημερολόγιο   Αίτηση μέλους   English

Ημερολόγιο

16/05/2011

Χανιά, 16 Μαΐου 2011

Αξιότιμη Κυρία Επίτροπε

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ανάληψη των καθηκόντων σας παρακολουθήσαμε με ικανοποίοηση ότι αναλάβατε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία της Μεσογείου και ειδικότερα των Ελληνικών Θαλασσών από την καταστροφή που προκαλεί η υπεραλίευση. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε και να σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε το έργο σας με τον ίδιο ζήλο.

Παρακολουθήσαμε μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας στην αρμόδια Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής στις 6 Μαΐου 2011 όπου παρουσιάσατε συγκλονιστικά στοιχεία  για την ανεπανόρθωτη βλάβη στο θαλάσσιο περιβάλλον που θα προκληθεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, αν δεν γίνουν άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες προς περιορισμό την υπεραλίευσης.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι, την ίδια μέρα που εσείς κρούατε τον κώδωνα του κινδύνου στη Βουλή,  δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση όρων αλιείας από μηχανότρατες (δίχτυα τράτας) που υποτίθεται ότι θα ενσωμάτωνε τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες (με καθυστέρηση ενός έτους). Πράγματι, η ΥΑ ενσωματώνει τους νέους κανονισμούς ως γενική αρχή. Παραθέτει όμως και έναν κατάλογο με 12 εξαιρέσεις, που συνολικά αφορούν μια πολύ μεγάλη έκταση θαλάσσιου χώρου---μεταξύ αυτών και ολόκληρος ο κόλπος των Χανίων, ακυρώνοντας στην ουσία την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για μεγάλο μέρος των Ελληνικών Θαλασσών.

Επειδή η ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε εξαίρεση θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη, να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τεθεί σε ισχύ αλλά και να έχει προηγηθεί η χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσιεδωνίας από τη χώρα μέλος που αιτείται της εξαίρεσης, και επειδή οι όροι αυτοί δεν πληρούνται, θεωρούμε ότι για άλλη μια φορά η Ελληνική Κυβέρνηση ενεργεί με γνώμωνα όχι το συμφέρον των πολλών αλλά τα συμφέροντα ολιγομελών ομάδων με προφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα.

Σας ζητούμε λοιπόν να προστατεύσετε τα δικαιώματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών αλλά και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων επαγγελματιών αλιέων, που θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την περιβαλλοντική καταστροφή που επέλθει από την υπεραλίευση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπει η Ευρωπαϊκη νομοθεσία για τη συμμόρφωση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δίκαιο.

 

Με Τιμή

Ο Πρόεδρος

Χάρης Καραβαράκης


Επιστροφή