Αρχική Σελίδα   Links   Επικοινωνία

Σύλλογος   Εκδηλώσεις   Καταδύσεις   Ημερολόγιο   Αίτηση μέλους   English

Ημερολόγιο

30/04/2010


Αξιότιμη Κυρία Επίτροπε,

θα θέλαμε με την ευκαιρία της ανάληψης των υψηλών καθηκόντων σας να σας αναφέρουμε ένα ζήτημα υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας για τον τόπο μας.

Είμαστε ένας σύλλογος που δραστηριοποιείται εδώ και 16 χρόνια σε θέματα προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Επί σειρά ετών παρακολουθούμε τη συνεχιζόμενη μείωση των ψαριών και της υπόλοιπης θαλάσσιας πανίδας στις ακτές του τόπου μας.
Οι λόγοι, όπως γνωρίζετε, είναι πολλοί, αλλά ο κυριότερος είναι η υπεραλίευση, παράνομη αλλά και νόμιμη. Με τα σύγχρονα αλιευτικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, οι καταστρεπτικές μορφές αλιείας, με κυριότερη τις τράτες, έχουν επικρατήσει και έχουν εκτοπίσει τις ηπιότερες αλλά διατηρήσιμες παραδοσιακές μορφές και αν δεν ελεγχθούν νομικά θα εξαφανίσουν τη ζωή από τις ακτές μας.
Η ανεπάρκεια των ισχυόντων νόμων φαίνεται πολύ πιο έντονα το Μάιο, την περίοδο δηλαδή που τα περισσότερα ψάρια αναπαράγονται. Το τωρινό νομικό καθεστώς, ενώ σωστά απαγορεύει την ερασιτεχνική αλιεία την περίοδο αυτή,  επιτρέπει την επαγγελματική αλιεία, ακόμη και τις πιο καταστρεπτικές μορφές της, όπως τις τράτες. Το αποτέλεσμα αυτής της χρόνιας καταστροφής το βλέπουμε τακτικά στις καταδύσεις μας, όπου πλέον τα ψάρια είναι ελάχιστα και σε πολλές περιοχές εξαφανισμένα.
Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε να ασχοληθείτε από τη νέα σας θέση με το σοβαρό αυτό πρόβλημα και να αναλάβετε τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να απαγορεύεται καθολικά το ψάρεμα κατά το μήνα Μάιο, δίνοντας έτσι μια ανάσα στη θαλάσσια ζωή κατά το μήνα αναπαραγωγής της.

Εμείς με τη σειρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης της τοπικής μας κοινωνίας και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ώστε αυτή να αντιδράσει με τους δικούς της τρόπους, όπως για παράδειγμα με το να μην καταναλώνει ψάρια που αλιεύονται το Μάιο.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.

Με ΤιμήΟ Πρόεδρος

Χάρης Καραβαράκης


Επιστροφή